Περιήγηση στον κόσμο του Πλούτωνα

Περιήγηση στον κόσμο του Πλούτωνα

 

Αμέσως μετά τις γιορτές, την Κυριακή, 10η Ιανουαρίου, και ώρα 8 μ.μ. επαναρχίζουν οι μηνιαίες ομιλίες της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο). Πρώτος ομιλητής θα είναι ο φυσικός Σεραφείμ Σπανός, Δρ. μετεωρολόγος, που θα αναπτύξει το θέμα: «Περιήγηση στον κόσμο του Πλούτωνα: Το σκοτεινό-παγωμένο πρόσωπο ενός νάνου με απαλή επιδερμίδα.

Στις 14 Ιουλίου 2015 το διαστημικό όχημα «Νέοι Ορίζοντες» (“New Horizons”) πλησίασε τον μακρινό νάνο πλανήτη Πλούτωνα και άρχισε να στέλνει εικόνες και επιστημονικές πληροφορίες.

Η διάλεξη χρησιμοποιεί το υλικό αυτό καθώς και επιβεβαιωμένη προηγούμενη γνώση, επιχειρώντας μια επιστημονική περιήγηση στον απόμακρο αυτό κόσμο. Με αφετηρία τις προσδιορισθείσες αστρονομικές παραμέτρους απόστασης, μάζας, περιόδου περιφοράς και περιστροφής πραγματοποιείται μια αρχική περιγραφή του Πλουτώνειου κόσμου ως ουράνιου συστήματος πλανήτη με πέντε δορυφόρους.

Στη συνέχεια εξετάζονται οι ατμοσφαιρικές συνθήκες και το κλίμα που επικρατεί στην αραιή ατμόσφαιρά του, καθώς και η περίπλοκη φωτοχημεία του. Τέλος παρουσιάζεται η εξόχως ενδιαφέρουσα γεωλογία του σε σχέση με τους ατμοσφαιρικούς και ενδογενείς παράγοντες που τη διαμόρφωσαν και εξακολουθούν να τη διαμορφώνουν.

Μετά την ομιλία θα κοπεί και θα διανεμηθεί στους ακροατές η παραδοσιακή βασιλόπιτα και όποιος κερδίσει το νόμισμα θα έχει ως δώρο ένα βιβλίο της αρεσκείας του από τις εκδόσεις της Εταιρείας.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Κοινοποίηση

Rating

0 ( 0 reviews)

Αποστολή Σχολίου